Raporty

Spór pomiędzy Katarzyną Tusk a redakcją serwisu PressMix

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W dniu 29 marca 2013 r. serwis internetowy www.pressmix.eu opublikował na swych stronach rozpowszechnianą od kilku dni na forach internetowych (m.in. Wirtualna Polska, Gazeta Prawna, Interia, Niezależna.pl, Pudelek, Sfora, Hotmoney) informację o stanie majątkowym córki prezesa rady ministrów Pana Donalda Tuska - Katarzyny Tusk. Publikacji towarzyszyły otwarte pytania do premiera o źródło wspomnianych dochodów.

Temat publikacji znajdował się w nurcie uzasadnionego zainteresowania mediów. Pani Katarzyna Tusk poczuła się jednak urażona publikacją, w związku z czym zażądała ujawnienia źródła informacji prasowej (co jest w polskim porządku prawnym zabronione pod groźbą kary przepisami Prawa prasowego) oraz natychmiastowego usunięcia publikacji. Jako alternatywę wskazano redakcji m.in. odpowiedzialność karną oraz interwencję organów ścigania. Ze stanowiskiem takim nie sposób się zgodzić, w związku z czym redakcja PressMix powierzyła Kazimierzowi Turalińskiemu prowadzenie polubownej korespondencji z Panią Katarzyną Tusk. Z uwagi na wolę zachowania pełnej transparentności przedmiotowego sporu i braku zastrzeżenia przez nadawcę zachowania przesłanego żądania w tajemnicy redakcja serwisu PressMix podjęła również decyzję o upublicznieniu korespondencji, co pozostaje zarówno w interesie bezpieczeństwa autorów publikacji prasowej, jak i ewentualnej transparentności funkcjonowania władzy państwowej w demokratycznym państwie prawa, jakim pozostaje Rzeczpospolita.

Wydawnictwo Artefakt.edu.pl

Kontakt w sprawie wydawnictw książkowych:

Wydawnictwo prawno-ekonomiczne
  ARTEFAKT.edu.pl sp. z o.o.

adres e-mail: biuro@artefakt.edu.pl

tel. kom. 537-271-291
tel.(22) 270-10-75
fax (22) 257-82-32

adres korespondencyjny:
Al. Jerozolimskie 85 lok. 21

Kancelaria TALIONIS

Kontakt w sprawie usług prawno-ekonomicznych:

Kancelaria
  TALIONIS

adres e-mail: biuro@kancelariatalionis.pl

tel. (32) 431 07 43
fax (32) 431 07 47

adres biura:
ul. Jana Kochanowskiego 18/9
40-035 Katowice

adres korespondencyjny i rejestrowy:
ul. Św. Jana 11/4
40-012 Katowice

Słowo do klientów

Podobno zawsze wybierać trzeba mniejsze zło, a większe… zachowywać na czarną godzinę. Ja uważam, że z każdej sytuacji jest dobre wyjście, sęk tylko w tym, by szukając do niego drogi nie zabłądzić jeszcze bardziej. Jeśli masz kłopot i nie znajdziesz jego rozwiązania w moich publikacjach – napisz. Spróbuję Ci pomóc w jego rozwiązaniu lub zminimalizuję jego skutki. Wraz z moimi współpracownikami - głównie byłymi funkcjonariuszami służb państwowych - zapewnić mogę profesjonalną obsługę problemów z zakresu bezpieczeństwa biznesu, nie wykluczając spraw związanych z przestępczością zorganizowaną lub międzynarodową, czy wykrywaniem sprawców poważnych zbrodni - w tym zabójstw.

Kazimierz Turaliński

Skorzystaj z profesjonalnych usług prawniczych Kancelarii TALIONIS: